top of page

In 2005 richtte Antoon Artilaw op. Inmiddels is Artilaw uitgegroeid tot een firma met veelzijdige werkzaamheden, altijd op het snijvlak tussen kunst, cultuur en het recht.

Hij richt zich onder meer op de omgang met cultureel erfgoed, de kunstmarkt en op de geschiedenis van het verzamelen. Uiteenlopend van enerzijds puur kunsthistorisch onderzoek tot beleidsmatige adviezen anderzijds. Maar altijd met een warm hart voor cultureel erfgoed.

 

“Kunst is mij met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan wist ik dat mijn werk met kunst te maken zou moeten hebben. De studie kunstgeschiedenis lag dan ook voor de hand. Ik volgde deze – samen met de studie rechten – aan de universiteit van Leiden. Mijn liefde voor middeleeuwse kunst kon ik kwijt in de eindscriptie over Hollandse beeldhouwkunst uit de periode 1450-1500. De interesse voor de beleidsmatige kant voor de omgang met cultureel erfgoed werd gewekt door mijn scriptie voor rechten. Hierin onderzocht ik het museale afstotingsbeleid.”

 

Vanaf 2018 was Antoon als buitenpromovendus verbonden aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef in opdracht van de Ottema-Kingma Stichting een dissertatie over de verzamelaar Nanne Ottema, waarop hij in juli 2022 promoveerde.

Uiteraard speelt kunst ook in Antoons niet-werkende leven een belangrijke rol. Hij is een omnivoor met een brede smaak, met onder meer voorkeuren voor etnografica en kunstnijverheid.

Portretfoto van kunsthistoricus en jurist Antoon Ott.

Antoon Ott

Antoon Ott (1972) is kunsthistoricus en jurist. Hij is werkzaam als adviseur voor bureau Artilaw.

Afbeelding van het boekomslag Verzameldrift door Antoon Ott. Voorzijde en rug.
bottom of page